Blog; Hoog gevoelig/sensitief  of trauma en sensorische integratie

Sensorische integratie is het hele proces van informatie opnemen uit de buitenwereld en selecteren. Koppelen van verschillende stukjes informatie en daarna op de juiste manier reageren.

Via al onze zintuigen ontvangen we constant heel veel prikkels overal vandaan, uit onze buitenwereld en binnenwereld. Die prikkels worden doorgestuurd naar de hersenen.

Prikkeling/ signalen die komen vanuit:

· De houding en beweging (sensoren via spieren, pezen en gewrichten
· De stand van hoofd, de evenwichtsorganen
· Het zien 
· Het horen 
· Het voelen en tasten, vooral via de huid
· De smaak met de tong
· De geur 

Wat als de sensorische integratie niet goed gaat?

Op het moment dat de samenwerking tussen waarnemen en bewegen verstoord raakt krijgen de hersenen het moeilijk. Gevolg een sensorisch conflict of verstoorde prikkelverwerking. Deze verstoring kan door een incident, een trauma ontstaan. Denk aan een val, iets op je hoofd krijgen, een aanrijding. Denk aan een langdurige periode van lichamelijke en/of mentale overbelasting. Een whiplash (WAD) of niet aangeboren hersenletsel (NAH). Ook aandoeningen als hypermobiliteit, Multiple Sclerose of polyneuropathie (na een chemokuur of bij diabetes) kunnen verstoorde prikkelverwerking veroorzaken.

Let wel, de ene mens is van nature meer prikkel gevoelig dan de ander. Als je meer dan gemiddeld sensitief bent ingesteld ben je gevoeliger voor prikkelverwerking.

Wat merk je dan?

Dat voorbijrijdende auto’s voorbijrazen. Dat de kletsende buurvrouw in de achtertuin rechtstreeks in je oren roept. Dat jengelende kinderen krijsen. Dat je leeslampje een verblindend zoeklicht is. Dat de stofzuiger klinkt als een kettingzaag. Dat de labeltjes in je kleding pijn doen. Dat je geen parfum, aftershave of andere chemische ruikende zaken niet verdraagt. Dat je misselijk wordt van snel bewegende Tv-beelden terwijl je gewoon op de bank zit.

Veelgenoemde klachten zijn:

·  Duizeligheid/ hoofdpijn/ nekpijn
·  Last van licht
·  Aanraking voelt als vervelend of pijn
·  Slechte concentratie of niet meer kunnen multitasken
·  Niet meer tegen stress, drukte en deadlines kunnen
·  Een gevoel van onbalans hebben
·  Mistig gevoel in je hoofd hebben
·  Last van geluid en licht of een kort lontje hebben
·  Al snel geen energie meer

Allemaal omschrijvingen die duidelijk maken dat de sensorische integratie hapert. Bovendien heb je veel meer hersteltijd nodig, uitputting ligt op de loer, met alle vervelende gevolgen daarvan. Kortom, de filter voor de verschillende prikkels is anders gaan functioneren.

Wat nu?

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op prikkels. Als de oorzaak door een trauma komt is er heel vaak niets aan te doen. Klachten kunnen door diverse therapie vormen gereduceerd worden. Maar er is een beschadiging en die wis je niet uit. Die filter is er maar doet niet meer zijn werk zoals je dat gewend bent. Dus is Aanpassing en acceptatie de oplossing, makkelijk? Nee zeker niet, voor niemand.  

Therapie

Het functioneren is verstoord door overprikkeling vaak in combinatie of gebaseerd op een hogere spierspanning om toch (soms letterlijk) overeind te blijven. Die hoge spierspanning verhindert dat het proprioceptieve systeem haar werk goed kan doen.

Om daar (beter) gebruik van te kunnen maken moet een volwassene het lichaam eerst leren ontspannen om die spierspanning af te bouwen. Dat opnieuw ontspannen gaat vaak gepaard met natuurlijke, vegetatieve reacties als ‘licht in het hoofd’ worden, misselijkheid, koud of warm zweten, emotioneel worden.

Winst

is om inzicht te verkrijgen in wat het effect is van verschillende prikkels binnen jouw systemen en hoe je deze in het dagelijks leven kan gaan aanpassen zodat die prikkels beter hanteerbaar zijn. ( bijvoorbeeld aan een zonnebril op te zetten bij fel licht of oordoppen in te doen tijdens het stofzuigen)

Conclusie

Alle prikkels vallen de hele dag in een emmer. De emmer loopt over met als gevolg dat je ontregeld wordt en de klachten toenemen op alle gebieden. Dat maakt het soms ongrijpbaar waarom iets de ene keer wel lukt en de andere keer niet. Probeer  begrip te ontwikkelen naar jezelf. Informatie verkrijgen doormiddel van je (hulp) vraag.


Maak hier je afspraak


E-mailen
Bellen
Map
Info